7 stvari, ki jih je dobro imeti v potovalni lekarni

Ne glede na to, da pogosto potujem, je pakiranje še vedno eno izmed najmanj prijetnih opravil. A če sem včasih za to porabila nekaj dni, sem danes precej bolj organizirana. Še vedno mi največ časa vzame izbira oblačil, čeprav se vsaj ne dogaja več to, da bi jih vzela trikrat preveč. V drugo, tisto lažjo kategorijo, sodi toaletna torbica, v kateri imam osnovno nego in izdelke za “prvo pomoč”, ki jih imenujem potovalna lekarna.  Toaletno torbico imam vedno pripravljeno – ko se vrnem s potovanja, jo samo dopolnim s stvarmi, ki sem jih porabila, ali pa imajo pretečen rok uporabe. Seznam stvari , ki so vedno v moji potovalni lekarni, sem razdelila v kategorije, v katerih vsak lahko najde kaj zase.

1. Zdravila, ki vam jih je predpisal zdravnik

Brez tega seveda ne gre, še posebej, če imate specifične zdravstvene težave in morate zdravila jemati redno. Pri meni v to kategorijo sodijo antihistaminiki, kapljice za oči in pa tiste “tamale« tabletke 😉 Morda velja na tem mestu omeniti še zdravstveno zavarovanje za tujino, ki vam ga res toplo priporočam.

2. Protibolečinske tablete

Načeloma jih sicer lahko kupite povsod, a meni pomaga samo Nalgesin. Nobene druge tablete ne »primejo«, pa če se postavim na glavo. V ZDA, recimo, so  painkillerji dostopni na vsakem koraku (cene so celo nižje kot pri nas), a sem žal izkusila na lastni koži, da mi to kaj dosti ne pomaga. Zato Nalgesin, vedno in povsod. Če je nujno, seveda.

3. Obliži

Ožuljene noge so nočna mora vsakega popotnika. Sploh, če greš na počitnice izven sezone (npr. pozimi v tople kraje, ko noge še niso vajene »štrikcev«), če greš na kak daljši treking, ali pa če si recimo na dopustu kupiš nove čevlje in jih MORAŠ takoj obuti. Ane, mami? 🙂

4. Ionska zobna ščetka

Zadnjih nekaj let uporabljam ionsko zobno ščetko, brez katere si sploh več ne predstavljam umivanja zob. Ker spijem ogromno kave, malo pa tudi zaradi genetike, se mi zobni kamen nabira precej hitro – odkar imam Ioniko, je moje življenje precej lažje. Fajn je tudi zato, ker pri umivanju ni treba redno uporabljati zobne paste, zato slednjo brez težav “pozabim” doma.

5. Izdelki za imunski sistem

Ne glede na letni čas, pršilo za nos in pastile za grlo (najraje imam klasični Neoangin, brez sladkorja) so vedno z mano. Če potuješ poleti v bolj eksotične kraje, kjer so temperature v nakupovalnih centrih ali restavracijah (nenazadnje tudi na letalih) grozljivo nizke, lahko mimogrede fašeš prehlad ali celo kaj hujšega. In ravno zato, torej kot preventivo, malo pa tudi zaradi stresa, že pred potovanjem začnem jemati Imunofit Natur kapsule, da si dvignem odpornost. Vzamem pa jih tudi s sabo, ker skrajšajo trajanje viroze, če ta vseeno nastopi.

6. Krema za sončenje

Pretirano sončenje v rani mladosti je na moji koži žal pustilo posledice, ki se jim reče hiperpigmentacija. Temne madeže na obrazu dobim dobesedno v parih minutah, zato iz stanovanja nikoli ne grem brez sončne zaščite. Uporabljam kreme s fakorjem 50 – 70, večinoma Evy ali Rilastil.  Pri izbiri mleka za telo z UV zaščito ne kompliciram preveč, kupim kar drogerijske znamke.

7. Melatonin

To je tisti hormon, ki nam največkrat nagaja pri daljših potovanjih in povzroči jet lag. Ker je naše telo pri večjih časovnih razlikah zmedeno in ne more zaspati, je včasih fajn, da mu malce pomagaš. Z mano je zato vedno tudi Valens Melatonin v spreju, ki je zelo priročen za potovanja. Kako deluje melatonin ter kako premagati jet lag oziroma nespečnosti in utrujenost od potovanj, si lahko preberete tu.

Seveda je v moji potovalni lekarni še kar nekaj stvari, odvisno od destinacije, vendar so le-te bolj pogrešljive, ali pa jih resnično lahko kupim povsod, ker mi znamka ni toliko pomembna. Kaj pa vi, koliko časa namenite tem stvarem? Komplicirate ali improvizirate? Podrsajte navzdol in zapišite v komentar 😉

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *